zakaj iyengar joga

Joga je na zahodu postala izjemno popularna predvsem zaradi gospoda B.K.S. Iyengarja in njegovega načina poučevanja. Danes je metodologija  najbolj priljubljena in razširjena na svetu.

Iyengar joga je dostopna vsakomur. Redna vadba poveča prožnost, moč in vzdržljivost, izboljša držo in koncentracijo, utiša um in deluje blagodejno na telo in duha.

Tehnika Iyengar joge poudarja natančnost in pravilno poravnavo, kjer je kvaliteta gibanja postavljena daleč pred kvantiteto. Naučimo se sproščenosti v lastnem telesu, medtem ko ostajamo znotraj svojih meja. Na ta način skrbimo za varno izvedbo jogijskih položajev.

V jogijskih položajih vztrajamo dlje časa kot je to značilno za nekatere druge stile joge. To omogoči trdim in zakrčenim mišicam, da se podaljšajo, sprostijo in pomagajo pri poglabljanju pozornosti in zavedanja. Pripomočke, kot so deke, kocke, pasovi, uporabljamo bodisi za boljše razumevanje samega položaja ali za pomoč, če imamo pri izvedbi težave.

Vadba je postopna, najprej zgradimo zanesljive in trdne temelje, na podlagi katerih poskušamo seči globlje in se lotiti tudi bolj zahtevnih položajev in praks. Začetniki začnejo s standardnimi stoječimi asanami in postopno napredujejo k širšemu spektru sedečih in ležečih položajev, predklonov, inverzij, zasukov, zaklonov in ravnotežnih položajev na rokah.

Vsaka skupina asan razvija telo na drugačen način in učinkuje na nas na več ravneh: lahko nas prizemljuje, polni z energijo, krepi, draži ali pomirja. Vsaka ura joge, ne glede na stopnjo, namneja čas sprostitvi. Ko sta telo in um dovolj močna za daljše sednje ali ležanje (brez motenj pozornosti), se učenci začnejo učiti pranajamo (jogijskega dihanja). Niti dve uri joge nista enaki: učitelji izberejo različne asane iz različnih skupin, da bi poudarili različne učinke in vidike vadbe.

Vsi učitelji Iyengar joge morajo skozi strog progam treningov, ki traja leta, celo desetletja. Veliko učiteljev Iyengar joge redno potuje v Indijo, po nov navdih in napotke, ter se nikoi ne neha izobraževati. V Sloveniji nas je 12, ki smo v letu 2012 pridobili certifikat, s katerim lahko poučujemo Iyengar jogo.

Iyengar joga je odlično opisana kot »aktivna meditacija« ali »meditacija v akciji«. Če vadimo jogijske položaje z zavedanjem, s popolno prosotnostjo v trenutku, potem učinkuje celovito in harmonizira um in telo.

»Vadba asan zato, da bi ostali zdravi in v formi, ali da bi ohranili prožnost, je zgolj zunanji vidik vadbe joge. Čeprav je to popolnoma legitimen začetek, ni tudi konec,« pravi gospod B.K.S. Iyengar. »Tudi v najbolj preprostih asanah izkusimo vse tri ravni jogijskega poslanstva: zunjanjega, ki daje telesu čvrstost; notranjega, ki razviije stabilnost inteligence, in najbolj notranjega, ki prinese prijaznost duha.« 

 i logo

Samo certificirani učitelji učijo pravo Iyengar jogo. Vsi se ponašajo z znakom »Iyengar Yoga Certification Mark«, z znakom odličnosti, ki označuje jasnost in globino razumevanja.  Logotip lahko uporabljajo le primerno usposobljeni učitelji, ki so zavezani temu, da svoje znanje stalno nadgrajujejo in tako vzdržujejo razvoj.


Kaj lahko pričakujete na uri joge?

  • Varen, metodološko progresiven pristop k učenju jogijskih položajev.
  • Tehnika – natančnost, pravilna poravnava in pozornost pri vadbi jogijskih položajev.
  • Zaporedje, ki razvija moč, prožnost, vzdržljivost, zbranost in sprostitev.
  • Jasen prikaz in razlaga usposobljenega učitelja.
  • Učiteljeva individualna obravnava in popravek kadar je to potrebno.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s